PEPIT
Pepit je vegánska špecialitka, ktorej forma vznikla veľmi spontánne. Je to zmes korenín, ktoré vyzdvihujú tradičnú chuť zeleniny v rajčinovej omáčke s ryžovými rezancami.
INGREDIENCIE
- ryžové rezance, sklenené
- wok zelenina
- rajčinový pretlak
- cesnak
- červená cibuľa
- kokosový olej
- zázvor mletý
- kurkuma
- koriander
- himalájska soľ (morská, jedlá, akákoľvek)
- čierne korenie celé

POSTUP
500 ml rajčinového pretlaku zrieď s troškou vody a prilej k mierne opečenej zmesi. Var 5 minút a ku koncu pridaj zmiešané koreniny, premiešaj zmes v panvici a var posledných 5 minút na malom ohni.
Ryžové rezance vieš kúpiť takmer kdekoľvek. Či už v klasických potravinových reťazcoch alebo vo vietnamských potravinách. Ja ich zvyknem kupovať vo vietnamských potravinách. Každopádne, na každom obale máš napísaný čas koľko sa majú rezance variť. Zvyčajne sa pohybujeme v intervale od 3 až do 5 minút varenia. Ak si rezance alebo cestoviny ešte nevaril/a, skôr ako ich nasypeš do vody nezabudni prosím, že tá voda musí byť v prvom rade horúca tak ju nechaj zovrieť.

P.S. Ak nie si vegán ani vegetarián, k zelenine sa veľmi hodí kuracie mäso. Ale pokiaľ Ti v zelenina predsa len niečo chýba a mäso nejedávaš, skús tofu alebo cícerové guľky bez mäsa a sóji.